YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN BİLGİLER

     
AHŞAP YAKMA GENEL BİLGİLER

       Yakma sanatına başlayacak olan bir kişinin önemli görmesi gerektiği unsurları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
  1.     Ahşap seçimi 
  2.     Yakma makinesi ve uçları
  3.     Yakılacak objenin seçimi 
  4.     Objenin ahşapa aktarılması ( KOPYALAMA)
  5.      Yakmada kullanılacak uçlar  ve teknikler
  6.      Çerçeveleme
  7.      Vernikleme


1-AHŞAP SEÇİMİ

MDF : Eğer Hat sanatıyla ilgili bir obje üzerinde çalışmak istiyorsanız tercihiniz ham MDF olmalıdır.Harflerin kendilerine özgü yapılarının bozulmaması için sert olan MDF 'yi kullanmak akıllıca olur.

Kavak Kontraplak : Diğer tüm çalışmalarınızda kavak kontraplak yada benzer özellikteki huş kontraplaklardan yararlanabilirsiniz.  Bulması kolay bir malzemedir. Bauhouse gibi yapı marketlerinden temin edebilirsiniz.Ulaşabileceğiniz mekanlarda mobilyacılar varsa buralardan temin etmeniz daha ucuz olacaktır.

Ancak yukarıdaki gibi imkanlarınız yoksa benim gibi internetten sipariş verebilirsiniz.Benim bulduğum en uygun satıcı 1700x2200 mm 'lik kontraplağı 45 tl den satıyor. İstediğiniz ölçülerde kesim yapıyor.Kargosu ise size ait

1700mmx2200mm kavak kontraplak 45TL
Kesim ücreti :20 TL
Kargo : Ben 29TL'sı ödedim.

Toplam: 95TL 

Not: internetten a4 boyundaki parçalar için 5-6 tl para isteniyor.Bu şekilde çok daha ucuza denk geldi.

Link: http://adf.ly/1R3Fw8

Alacağınız kontraplağın budaksız olmasına dikkat edin.
İlla ki alacağınız kontraplaklarda pürüzlü yüzler bulacaksınız bunları gidermek için zımpara yapmanızı öneririm.Aksi takdirde yakma işlemi sırasında dalgalanmalar elde edebilirsiniz.



 2-YAKMA MAKİNESİ ve UÇLARI

       Piyasada farklı türde yakma aletleri bulunmaktadır. Isı ayarlı ve ayarsız olarak iki türde genelleyebiliriz.30TL 'den 1000TL'ye kadar yakma aleti bulmak mümkün. Fiyat performans açısından en iyisini almak hepimizin tercihi.

Isı ayarı olmayan yakma aletlerinde kendine has uçlar bulunmaktadır.Bilindik markası Weller'dir.
Keskin objelere yakma uygulayacaksanız sorun yaşamassınız ancak işiniz daha çok gölgeleme olacaksa ısı ayarlı almanızı tercih ederim.



      Ben kendime ısı ayarı olan gauss marka ahşap dağlama makinesini seçtim.Uçlarda ani ısınmalar olsa da kontrol edilebilir düzeyde. Yaklaşık 150TL civarındadır. Büyük ihtimal aldığınızda yanında uçlarını da yollayacaklardır.


        Ancak yeni uca yada farklı bir uca ihtiyacınız varsa bunları internetten rahatlıkla bulabilirsiniz. Yada bu uçlarda kullanılan krom-nikel teli siz temin edip sizler kendinize özel uçlar yapabilirsiniz. Ben krom-nikel teli bir elektrik tamircisinden(rezistans teli) temin ediyorum. Eğer sizler bulamassanız şu linkden temin edebilirsiniz :Krom-Nikel Tel (kaç mm kalınlığında olduğunu bilmiyorum.1 metre fiyatı 10 tl civarında. )

Krom-nikel uçları kestikten sonra havyanıza takıp kızdırıyoruz.çekiç pense gibi el aletleriyle de isteğimize göre şekil veriyoruz.


     
3-YAKILACAK OBJENİN SEÇİMİ

      Ahşap yakma sanatı aslında bir kopyalama sanatıdır.Hemen hemen her obje ahşaba resmedilebilir. Ancak yeni başlayacaklar için tavsiyem içinde gölgeleme bulunmayan objelere yönelmeleri ve bu objeler üzerinde farklı uçlarla ve farklı ısı ayarlarıyla çalışmalarıdır.

     Ayrıca objenin boyutu ile ahşabınızın boyutunun tutarlı olması gerekir.Çerçeveye ayıracağınız miktar gibi ekstra boyutlandırmaları dikkate almanız gerekir.

4-OBJENİN AHŞABA AKTARILMASI ( KOPYALAMA)

A- KOPYA KAĞIDI YÖNTEMİ

En bilindik yöntemdir. Aktarılacak objenin sadece genel hatlarıyla aktarılması gerekir. Tonlama yapılacak kısımlar aktarılmaz. Aktarıldığı takdirde kopya kağıdının rengi ahşaba çıkar. Ana hatları çizerken ince uçlu kalemler tercih ediniz.Ve kesinlikle sarı karbon kağıdını öneririm.

B- SICAK BASKI YÖNTEMİ İLE

Yakmak istediğiniz objenin çıktısını toner kullanan çıktı makinelerinden alıyoruz. Benim tercihim copy center larda rahatlıkla bulabileceğiniz yarı kuşe kağıt özellikli kağıtlara çıktı almanız. Objeyi ahşaba yerleştirip bir ütü vasıtasıyla kağıda sıcaklık veriyoruz ve sıcaklıkla birlikte mürekkep ahşaba geçiyor. Bu işlemde kağıdın ahşabdan kesinlikle kaymaması çok önemli ve objenin ahşaba geçmeden sıcaklığın uygulamaya devam ettirilmesi gerekir. Bu işlem ütü kullanarak yaklaşık 10dk sürmektedir.

Ancak ahşap yakmacıların çok fazla tercih ettiği bir yöntem değildir. Obje seçimi de bu teknikte önemlidir.


C-KALEM TAŞI - KURŞUN KALEM YÖNTEMİ

Az bilinen ancak bana göre en etkili yöntemdir. Belirlediğiniz objenin çıktısının arka yüzeyini kırtasiyelerden bulabileceğiniz kalem taşı yada kurşun kalemle tamamen boyuyoruz.Daha sonradan ince uçlu kalem ile belirlediğimiz hatların üstünden geçiyoruz. Böylelikle boyamış olduğumuz kısım kolaylıkla ahşaba geçmekte. Bu yöntemin büyük avantajı silgi ile ahşabın üzerinden kurşun kalem lekesinin çıkabiliyor olması. Bu sayede kopya kağıdı yöntemi gibi yöntemlerle oluşan kalıcı izlerden(hatalı izler) kurtulmak mümkün. Bu yöntemle istenilirse gölgelendirmeler bile ahşaba aktarılabilir.


5-YAKMADA KULLANILACAK UÇLAR ve TEKNİKLER


  •    A- Yakma Ayarı


3-4-5-6 olarak gösterilen seviyeler yakma makinesi sıcaklık seviyeleridir.Bazı makinelerde derece yada yüzde olarak da gösterilmektedir.Renkler uygulanan ahşaba göre de değişmektedir.
Uzun bir süre aynı renk tonunda çalışmanız gerekirse sıcaklığı renk tonuna göre ayarlamanızı tavsiye ederim.Kısa süreli farklı bir renk tonu uygulamalarınız için aşağıdaki yolları takip edebilirsiniz.

*basswood=Ihlamur / popular(poplar) wood= kavak / birch=huş



  • Yakma Süresi


Yakma ucunuzun ahşaba temas süresini artırarak yada azaltarak farklı tonlamalar oluşturulabilir.


Pratik:
Aşağıda çizgiler kullanılarak yapılan pratik çalışmasını görüyorsunuz.
Çikolata tonunda bir yakma çalışması.Objenize uygun gölgelendirmeyi bu şekilde yapabilirsiniz.


Geniş Gölgelendirme
Geniş gölgelendirmeler

1 yorum:

Yorumunuz tarafıma ulaştı. Kontrol edildikten sonra yayınlanacaktır.